2015-02-01

Privalomas priešmokyklinis ugdymas

Kai tėvai ieško pirmųjų mokytojų savo vaikams, kiti laukia nesulaukia galutinio sprendimo,ar privalės, ar ne leisti vaikus į priešmokyklinio ugdymo grupę.

Šiandien neanalizuosiu, kodėl manau, kad tokia prievolė sukels daug žalos vaikams.

Bet štai kuo pasidalinsiu.
Viena mama Kaune patyrė tokią situaciją:

Šiandien buvau pasirinktoje mokykloje užrašyti savo mergaitę į pirmą klasę nuo šio rudens.
Pasikalbėjus su direktore likau „nustebinta“ kai kuriais klausimais. Kadangi darželio nelanko mano mažiukai gal tos mamos kurių lanko man galės atsakyti.

Pildant prašymą yra eilutė „kuriame darželyje lankote priešmokyklinę grupę“. Aš pažymėjau, kad jokiame nes nelanko darželio, tai direktorė labai nustebo „atseit gi privaloma“, tai sakau konsultavausi – visuotine bet ne privaloma. Na sako lyg ir taip, bet jau nuo kitų metų tikrai žada, kad bus privaloma, ir šiuo metu jau yra nurodymai priimti tik pilnai skaitančius vaikus ....!!!!!
Klausimas – ar tikrai priešmokyklinėse grupėse vaikai išmokomi skaityti? Aš kiek žinojau iki šiol tai jose gaunami pradiniai įgūdžiai visokius pagaliukus ir rutuliukus rašyti, kad vaikas mokėtų susikaupti atlikti kažkokias užduotėles ir t.t. Aišku kiti vaikai puikiai skaito ir iki mokyklos (mano pirmoji dukra pvz.), bet gal ne visi.

 Kitas klausimas dėl skiepų. Kadangi norėjau užrašyti ir berniuką nuo rudens į darželį tai iškart pabrėžė apie skiepus. Sakau kiek žinau nuo 2016 metų tas įsigalioja dabar dar lyg ne ir kiek žinau tik apie ikimokyklines įstaigas buvo kalba tai vadinasi darželiai nepriims o mokyklos lyg ir turėtų. Tai jei nuo kitų metų priešmokyklinė privaloma o mokykla jos neturi vadinasi lieka tik darželiuose, tai vadinasi vien dėl tų vienų metų privalėsi skiepytis nes kitaip nepakliūsi į priešmokyklinę o be jos nepriims į mokyklą J. Ar taip?

Gali būti, kad tokių patyrimų bus ir daugiau. Ir ne tik Kaune.
Bet bendra tendencija aiški:  prievolės dar nėra, bet įstaigų atstovai elgiasi taip, lyg ji jau yra; tai sudaro puikias sąlygas tėvus klaidinti, gluminti, nesusivokti ir tiesiog priimti visa taip, kaip yra.

Šią temą gvildenti būtina.
Tėvus šviesti būtina.
Turime akcentuoti ne kažkokius tyrimus, kuriuos įvardina ministras, o kompleksiškai įvardinti esamą situaciją. Anot populiarios edukologės, mokytojai, kurie nepritaiko ugdymo pagal vaiko metus, t.y. skatina juos sėdėti suoluose, neturėtų dirbti ugdymo įstaigose.

O ką daryti vienam mokytojui su 24 mokinukais? Ar kas nors pasakoja?

Prasilenkiame ne tik su vaiko prigimtimi, jo sensityviais laikotarpiais, bet ir atimame iš vaikų vaikystę, vietoj jos įbrukdami vaikams anstyvą nerimą dėl nesėkmės, ansktyvąją konkurenciją, ansktyvąjį savęs ribojimą dėl standarto ir normų, ansktyvąjį lygiavimąsi į "gabiuosius" klasėje, kuriuos paprastai mokytojai ir mėgsta labiausiai. 

2015-01-31 Panoramoje galite pamatyti trumpą siužetą apie tai. Nuo 8:50 min.

2015-01- 29 Laba diena, Lietuva, nuo 27 minutės.

Likime ryšyje,
Ramunė
 

2 komentarai:

Unknown rašė...

Mums šis įstatymo pataisymas labai aktualus ir keliantis nemažiau nerimo ir klausimų, nei privalomi skiepai norint leisti į darželį. Visų pirma kaip bus su neskiepytais vaikais nuo 2016 m. sausio? rugsėjį priims į priešmokyklinę grupę, o po to išmes?

Be to, privalomas ugdymas ir mokamas? argi taip gali būti? ar tai nėra Konstitucijos pažeidimas?

Dar vienas klausimas - kaip su privačiais darželiais, Valdorfo darželiais, kur laikomasi filosofijos, jog priešmokyklinis ugdymas atskirai nėra išskiriams? Šie darželiai, kiek žinau, gali ir neturėti visų valstybei reikaimų auklėtojų kompetencijų priešmokykliniam ugdymui. Argi į šiuos darželius šešiamečių jau nebegalima bus leisti?

Ir paskutinis, pats svarbiausias - tėvams nebepaliekama pasirinkimo teisė ir galimybė, spręsti, kas geriausia jų vaikams. Aš nemanau, kad valstybinio darželio priešmokyklinė grupė geriau nei tai, ką aš vaikams galiu duoti juos augindama namuose. Valdorfo darželio ar kito mums priimtino ten, kur gyvename nėra.

Ramunė Murauskienė rašė...

Aušra, dėkoju už savo pamąstymus. Kas bunda, tas turi daug klausimų :)
Manau, kad tėvai neprivalo leisti savo vaiko į privačią ugdymo įstaigą. Kadangi privalomas ugdymas yra nemokamas, tai ir privačiose jis toks bus. Visos privačios įstaigos gaus krepšelį. Tik va bėda - ūkio išlaidų privačiame sektoriuje valstybė nefinansuoja. Vadinasi, ugdymas yra nemokamas, toks jis ir bus, o visos kitos sąlygos: šiluma, vanduo, elektra - privatininkų ir tėvų reikalas. Šioje srityje daug darbuojasi LTF, tikimės, kad pavyks pasiekti, kad privačios ugdymo įstaigos būtų finansuojamos valstybėje vienodai, kaip ir valstybinės. Neaišu, kiek privačių ugdymo įstaigų savininkai suintersuoti tuo. Mat tėvams tuomet nereikėtų mokėti nieko, nebent už kažką pagerinto, ko neduoda valstybinis ugdymo krepšelis. bet tokių kainų, kokios yra dabar, tikrai neliktų :)

Tikiu, kad vaikai turi mokytis tada, kai jie nori mokytis. Normaliu atveju 5-6 metų vaikai labai domisi viskuo, tik jų mokymo būdas turi būti jiems tinkamas, o ne suolinis, sėdimas ir pan. Valdorfo pedagogika niekaip neprieštarauja Švietimo sistemai, juk ir dabar yra mišrių amžiaus grupių, jos leidžiamos oficialiai. Tad nuo įstaigos priklauso, kaip ji sutvarkytų šiuos dalykus. Valstybės sektoriuje yra patogiau rūšiuoti vaikus pagal amžių. Niekas gi nesigilina į pedagogiką, esmę. Jiems reikia statistikos. Ir tai nėra didžiausia problema mumyse.

Jei auklėtojos neatsižvelgia į vaiko aistrą tobulėti, vystytis ir augti, tai jokia pedagogika nebus tinkama vaikų ugdymui. Tikiu tuo, ką sako Šalva Amonašvilis - vaikams reikia rimto mokymo, bet mokytojas turi jį žaisti. Kartais pas mus būna atvirkščiai. Yra Valdorfo pedagogų, kurie pramiega kartu su vaikais jų sensityvius laikotarpius, neskatina vaikų žingeidumo arba jį ramina. Tai vienas kraštutinumas. Kitas kraštutinumas - valstybinis sektorius su savo kariuomenės lygio mokymu: neatsilik, pasivyk kitus, lygiuolis į geriausius, nebūk savim, paklusk ir t.t

Dėl skiepų: sistema daro viską, kad tėvai turėtų kuo mažiau galimybės iškristi iš konteksto. O kas gi sakė, kad valstybė rems tai, kas žmogui, individui geriausia? Juk taip žlugs farmacijos pramonė :)

Tėvams ir toliau bus sudaryta vis mažiau galimybių rinktis dėl daug ko: ŠMM panaikino namų mokymą, tuoj lieps visiems 6 metų vaikams pradėti lankyti mokyklas, Sveikatos ministerija ir toliau prievartaus tėvus dėl vaikų skiepijimo su savo socialiniais partneriais ir t.t.

Kiek dar tai tęsis? O gi tol, kol mes visi miegosime ir lauksime, kad kažkas už mus išspręstų mūsų sunkumus. laimei, yra organizacijų, kurios gina mažumos teises įvairiose srityse. Aš nekalbu apie lyties identiteo sutrikimus turinčius, jei ką.

Kol tėvai nenorės žinoti, kad jie yra didžiausia jėga valstybėje, tol valdininkai žais savo žaidimus mums už nugarų.

Šiuo metu vyskta labai geri dalykai Žemėje. Žmonės bunda. Ir tai labai džiugina. Kuo mūsų bus daugiau, tuo nepatogiau valstybei bus mus valdyti aklo paklusimo būdu, imituojant demokratiją.


Dėl skiepų: