2011-09-14

Atjunkymas

Sveiki,

prieš savaitę Kauno MEGOS "Megiukyje" susitikau su mamomis ir jų vaikeliais. Kalbėjomės apie atjunkymą. Tai visoms mamoms yra pakankamai jautri tema.

Nerašysiu atjunkymo teorijos. Ją rasite padoriuose tinklapiuose, kur informacija dalinasi pripažintos žindymo konsultantės.

Vienas iš jų - www.pradzia.org

Pateikiu kai kurias iškalbėtas mintis, klausimus, gal kam pravers...

Kada reikia vaiką atjunkyti?
Nėra jokio termino atjunkymui. Kaip ilgalaikio žindymo bičiulė, sakau labai vienareikšmiškai:
pirmus šešis gyvenimo mėnesiuis vaikas išimtinai žindomas, t.y. jam daugiau nieko neduodama. Ir NIEKO reiškia NIEKO. Vanduo jau ne NIEKAS :)
Antrus šešis gyvenimo mėnesiuis, t.y. nuo septinto mėnesio pradžios iki metų, įvedamas papildomas maistelis, o žindymas puoselėjamas ir toliau. Nuo pirmojo gimtadienio žindymas vyksta tol, kol vaikui ir mamai to reikia. Ir nepulkime sarkastiškai bėgti į kategoriškumą, kad taip ir iki paauglystės žindysime. Vaikai, sualukę tam tikro amžiaus, už jokius pasaulio pinigus nei žys, nei miegos kartu :)


Ką daryti, kad galėčiau žindyti iki vaikui sueis pusantrų metų? Su ankstesniais vaikais neturėjau pieno. O šis ne labai nori krūties. Kūdikystėje teko primaitinti mišinuku, dabar soskę čiulpia, tai maitinu miegantį naktimis.
Atminkime: pieno gamyba po kiekvieno vaiko gimimo yra nepriklausoma nuo kitų gimdymų. Ir dar labiau nepriklauso mano pieno kiekis nuo to, ar mano mama su manimi turėjo pieno , ar ne :) Ilgalaikį žindymą užtikrinti trukdo papildomas primaitinimas mišinėliais ir davimas vaikui soskę. Vaikas gauna marmalinio "maisto", čiulpimo refleksas patenkinamas su guminiu daikčiuku. Tą reikia stabdyti. Slaptas miegančio vaiko žindymas reikalingas išimtiniais atvejais, bet normaliu atveju jis neturėtų būti puoselėjamas. Turėkite jėgų ir stiprybės išlaukti, kol natūralus žindymas įgaus natūralią formą. Jums ir vaikui.

Ar reikia duoti vaikui mišinėlį, jei nemaitinu krūtimi?
Pasiskaitykite žindymo konsultančių patarimus.
Svarbu prisiminti: nesvarbu, kokio senumo Jūsų vaikas - tinka tik mišinėlis, skirtas neišnešiotukams ir naujagimiams. Visi kiti mišiniai savo sudėtyje turi pavojingų cukrų ir kitų priedų.

Kaip atjunkyti?
Pasiklauskite mamų, kurios tą padarė sėkmingai. Bandykite įvairius būdus ir formas. Atraskite savo atjunkymo kelią.
Svarbiausia - sulaukite laiko, kada jau bus viskas gerai.
Man pasisekė. Aš savo laiko išlaukiau. Dėl to labai džiaugiuosi.
Neverta mokėti didelės kainos vardan viršverčių ar kitų gyvenimo patogumų ir atjunkyti. Žindome labai laikinai, o vaikams žindymu duodame visam gyvenimui.



Sėkmės Jums mamystėje

Jei sunku, skambinkite,
Ramunė

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kaip mama, kuri ilgai ir skausmingai mokėsi išgirsti savo vaiką, savo kūną ir savo vidinį motiniškąjį balsą (o gal čia viskas yra tiesiog Viena), norėčiau pridėti pora žodelių iš savo patirties. Vientintelis žindymo/atjunkymo patarėjas - jūsų vaikas. Tai prigimtinė jo teisė ir mūsų šansas išmokti kai ko labai svarbaus gyvenime. Sunku laisva valia sutikti būti mokomam mažesnio už save, bet labai verta. Kūdikiai ateina pas mus iš dangaus ir dar nėra pamiršę esminių Gyvenimo dėsnių, tad leiskime jiems vadovauti, bent netrukdykime savo sprendimais, kuriuos mums būtinai stengsis primesti gero linkintys artimieji/ svetimieji ar mūsų pačių ego. Būkime stiprios ir lanksčios tarpininkės tarp savo vaikų ir visuomenės. Jie atėjo mūsų visų pakeisti. ir žindymas tol, kol jiems to reikia yra didžiulė pagalba tiek jiems, tiek mums pačioms. Iš savo širdies, į jūsiškes. Su pagarba. Mama Eglė

Anonimiškas rašė...

P.S. Dėl papildomo maitinimo rekomendacijų. Čia irgi labai norėčiau palinkėti skirti daug atidos stebint savo kūdikio individualų pasirengimą tam. Tenebūna mamos pasirengimas pagrindiniu rodikliu nustatant, kada jau galima/reikia pradėti duoti kažko kito. Mokslininkai/ medikai dažnai klysta (o jei kam svarbūs tyrimų duomenys, pasidomėkite - pasaulyje šiuo metu jau atlikta tyrinėjimų ir įrodyta, kad kartais ir metai dar yra per anksti). Čia nesuklysti ir nepakenkti jautriai vaiko virškinimo, o kartu ir visoms kitoms sistemoms (sklandus virškinimas, kaip žinia, tiesiogiai susijęs ir su stipriu imunitetu), vėlgi padės tik nuojauta/įsiklausymas. Mamos darbas tuo ir sunkus, o kartu lengvas - kad visus atsakymus mes jau žinome savo viduje. Ir jie gali visiškai nesutapti su tais, kuriuos "žino" ekspertai/ dauguma. Sėkmės dar kartą. Aukit stiprūs

Ramunė Murauskienė rašė...

Mama Egle, nuoširdžiai dėkoju už tokius prasmingus papildymus. Mano FB sienoje šiandien dienos citata - Jūsų. Ačiū.

Silvija rašė...

Man ir patinka pašnekėti tokiomis temomis sutikus kitas mamytes. O ar vykstantys nėščiųjų kursai suteikia info apie atjunkymą? Mačiau vyksta dabar kažkokie nėščiųjų kursai Klaipėdoje galvoju gal būtų visai įdomu apsilankyti.