2016-03-08

Festivalis, kuriame verta dalyvauti





Lietuvoje prasideda pirmasis "Praktinės psichologijos" festivalis. Kovo 8 dieną visai savaitei į poilsio ir seminarų centrą "Dubingiai" kviečiami visi, kurie išsiilgę darnaus ir harmoningo gyvenimo ne tik su savimi, bet ir su išoriniu pasauliu. Kodėl verta dalyvauti šiame festivalyje, klausiame psichologės  Ramunės Murauskienės.

Kuo ypatingas šis festivalis?
Tradicinės psichologijos atstovai nudvasino žmogų, analizuoja asmenybę proto pagalba ir tai labai dažnai skatina žmones, ieškančius pagalbos, ne sveikti, o gilintis į savo kančią, problemą, vartoti vaistus ir būti priklausomais nuo pagalbos teikėjų - psichologų. "Trečiojo tūkstantmečio psichologijos" projekto specialistai, kurių komanda taip pat dalyvaus šiame festivalyje, kreipiasi į žmogaus širdį, skatina žmoguje atrasti savo dievišką pradą ir moko priimti tą sielos evoliucijos kelią, kurį siela pasirinko šiame gyvenime. Žmogus, patiriantis sunkumų, ieškantis atsakymų į klausimus apie gyvenimo prasmę, gyvenimo tikslus ir vertybes, yra įgalinamas, jam suteikiami instrumentai, kurie, pasirodo, visada buvo jame. Tą patirti yra didelis džiaugsmas. Didelį vaidmenį mūsų gyvenimuose atlieka Aukščiausiasis, jo valia, atsidavimas jam. Neperšama jokia religija, žmogus kviečiamas sugrįžti į save. Tikiu, kad visiems mums to dabar labai reikia, nes dauguma žmonių tiesiog nežino, kaip gyventi. Rekomenduoju dalyviams tiesiog pajusti vidumi, kokioje paskaitoje dalyvauti, su kuo bendrauti, ką pakalbinti ir kada pabūti su savimi.

Kam festivalis gali būti naudingas?
Festivalio metu dalyvių laukia didelė gausa požiūrio plėtimo užsiėmimų ir paskaitų. Psichoterapeutė Marina Targakova, inicijavusi keletą ypatingai svarbių projektų, skatinančių ne tik kurti darnius santykius šeimoje, darbe, visuomenėje, bet ir blaivybę, gali pasitarnauti tiems, kurie ieško glaudesnio ryšio su savimi, su savo artimaisiais. Didelis dėmesys festivalio metu bus skiriamas šeimai, joje galiojantiems dėsniams. Ar žinote, kodėl vyras šeimoje laikomas vyriausiu? Ar žinote, kada mes baramės su savo tėvais ir kokia yda skatina mus taip elgtis? Dalyvaukite ir sužinosite. Psichoterapeutė su gyvais pavyzdžiais, praktinių užsiėmimų dėka, atskleidžia svarbiausius tarpasmeninio bendravimo dėsningumus, moko atverti širdis vieni kitiems, skatina žmonėse atsakomybę už visa, kas juos supa. Tikiu, kad jos paskaitų dalyviai visas patirtis galės pritaikyti savo šeimose, su antromis pusėmis, su vaikais, su savo tėvais iš karto grįžę į namus. O vieniši žmonės ras atsakymų apie savo vienatvę ir atras būdus keisti savo gyvenimus. Visi turėsime galimybę dar kartą susimąstyti apie tikruosius save, apie tikruosius santykius, kurie mus liečia, mokysimės labiau būti, o ne atrodyti, patirsime galimą šeimos santykių vystymosi gylį ir dinamiką. Turėsime galimybę labiau susidraugauti su savo širdimi ir labiau pažinti tikruosius save.

Ar vyrams būtų ką veikti šiame festivalyje?
Į festivalį kviečiami visi. Tarpasmeninių santykių srities specialistas Ruslanas Naruševičius pasitarnaus tiems, ką domina vyrų ir moterų panašumai, skirtumai, galimybė sutarti ir laimingai gyventi. Jis su jumoru kreipiasi į vyrus, skatina pamatyti save iš šalies ir įsisąmoninti savo vaidmenį santykiuose su moterimis. Vedų žiniomis besiremiantis specialistas skatina moteris būti ir likti moterimis. Jo pateikiami pavyzdžiai dažnai priverčia dalyvius pasijuokti patiems iš savęs ir įsisąmoninti, kad visus elgesius, visas situacijas, kurias mes išgyvename, mes pasirenkame patys. O jei ne situacijas, tai reakcijas į jas.  Susitikimai su šiuo žmogumi paskatins susimąstyti apie save, savo vidų, lūkesčius iš savęs ir partnerio.  Užsiėmimai ir paskaitos gali būti naudingos ne tik gyvenantiems šeimose, bet ir vienišiems. Drąsiai galiu teigti, kad moterys gaus labai daug pastiprinimo.

O kaip gi vaikų tema?
Festivalio metu ne vienas lektorius kreipsis į žmones, kaip ir vaikų tėčius ir mamas. Vienas pagrindinių festivalio svečių, su kuriuo susitikti linkiu visiems Lietuvos būsimiems, esamiems tėvams ir ugdytojams, yra psichologas, sociologijos mokslų kandidatas, rašytojas, vieno Gruzijos vaikų darželio mokslinis darbuotojas Paata Amonašvilis. Besiremdamas humanistinės pedagogikos pagrindiniais principais jis gali padėti geriau pažinti vaiką, jo raidą, jo elgesį, norus ir poreikius. Pažinti tikrąjį vaiką, tikrąją jo prigimtį, nespaudžiant jo į auklėjimo ar ugdymo standartus, stereotipus. Tėvai ir vaikai dažnai patiria nesutarimų. Daugiau atsakomybės už santykius su vaikais tenka tėvams, todėl šio profesionalo įžvalgos ne tik pastiprins, bet ir nukreips, kaip gyventi su vaikais, kad jie taptų savimi. O mus, suaugusiuosius, šis profesionalas paskatins būti išmintingesniais, pakantesniais ir labiau bei giliau mylinčiais. Kaip mama galiu pasakyti, kad neįsivaziduoju savo gyvenimo be humanistinės pedagogikos. Ji padeda surasti atsakymus pačiose kebliausiose situacijose ne tik su vaikais, bet ir su suaugusiais. Nepraleiskime progos ir susitikime su psichologu bei užduokime mums svarbius klausimus.

Kas Jus pačią džiugina šiame festivalyje?
Mane džiugina tai, kad festivalis pagaliau įvyks. Jis yra labai reikalingas mūsų visuomenei. Vienoje vietoje, per pakankamai trumpą laiką įvyks labai daug prasmingų susitikimų. Programa yra labai daugialypė, todėl gali patenkinti labai įvairius poreikius. Festivalio vieta skatins mus judėti lėtai, mąstyti ramiai, o to mums, miestiečiams, labai trūksta. Festivalio organizatoriai savo veikla įrodė, kad po vienu stogu gali tilpti išmintis ir nesvarbu, kam ji priklauso. Festivalio dalyviai turės galimybę susitikti ne tik su savo srities profesionalais, didžiaisiais projektų vedliais, bet ir su pradedančiais, savo gyvenimo patyrimu besidalinančiais žmonėmis. Vienas didžiausių netikėtumų ir džiaugsmų man šiame festivalyje yra kunigas Rytis Gurkšnys, kuris savo išmintimi dalinsis su visais, kurie šeimos santykius nori prisotinti Dievu. Šio kunigo dalyvavimas festivalyje tik dar kartą parodo, kad nei religija, nei rasė, nei politinės pažiūros neriboja žmogaus galimybių tapti laimingu. To mums visiems ir linkiu.

Komentarų nėra: