2011-01-24

Apie kitokią mokyklą

Sausio pradžioje grupė rajono pradinių klasių pedagogų dalyvavo Kybartų pagrindinėje mokykloje vykusiame dviejų dienų kvalifikaciniame seminare apie humaniškos mokyklos kūrimą.
Seminaro lektoriai – tėvų ir vaikų santykių psichologė Ramunė Želionienė ir Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Audrius Murauskas – akcentavo humanistinės mokyklos realijas nuolat kintančioje švietimo sistemoje ir supažindino pedagogus su Geros mokyklos dirbtuvėmis, kuriose vyrauja Nuoširdumas, Tikėjimas, Pakantumas ir Meilė. Pastaroji, anot lektorių, svarbiausia, nes tarnauja Žmogui – būsimam Lietuvos ateities kūrėjui.
Šiandieniniame švietime būtini pokyčiai. Lektorių teigimu, tas, kas priešinasi pokyčiams, niekada nesulauks ugdymo(si) sėkmės. O pokyčiai pirmiausia turi prasidėti nuo mūsų pačių – pedagogų. Lektoriai siekė įrodyti, jog mokytojo darbe turėtų vyrauti pagrindinė žmogiška savybė – gebėjimas mylėti. Tai padės kurti humaniškus nesavanaudiškus santykius tarp mokinių ir mokytojų, tėvų, kolegų, keisti sustabarėjusį mąstymą, seną požiūrį. Seminare dažnai skambėjo Janušo Korčako frazė: „Tik mylintis gali reikalauti, o nemylintis ir galvos glostyti neturėtų.“
Praktinių užduočių ir atvirų diskusijų metu siekta išsiaiškinti, nuo ko priklauso mokinių motyvacija, tarpusavio bendradarbiavimas bei ugdymo(si) sėkmė.
Apibendrinant galima pasakyti, jog šis seminaras – tai puikus startas tiems pedagogams, kurie atviri pokyčiams ir nori tobulėti. O tiems, kurie mano, kad visada dirba puikiai ir elgiasi teisingai, – tai geras „spyris“ keisti pasaulį pradedant nuo savęs.
Lina SKAISGIRIENĖ
Vilkaviškio rajono pradinių klasių metodikos būrelio pirmininkė
© „Santakos laikraštis“, sausio 22 d.

Komentarų nėra: